1

Blogg

HLR på barn

HLR på barn

Precis som för vuxna är det viktigt med snabba insatser vid ett hjärtstopp på barn. Ju snabbare man kan påbörja hjärt-lungräddning desto större är chanser för överlevnad.

Hjärtstopp hos barn är inte så vanligt, men det är ofta relaterat till andningsproblem som ger syrebrist. Det ger en syrefattig och sur miljö för hjärtat vilket leder till långsam och oregelbunden hjärtrytm och till slut stannar hjärtat.

Nedan kan du se en film i hur man gör hjärt-lungräddning på barn under 1 år. Filmen är gjord av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i samarbete med Svenska HLR Rådet och Röda Korset.

För dig som inte kan eller vill se filmen kan du läsa vad som sägs i videon:

Varje år drabbas omkring 200 barn I Sverige av plötsligt oväntat hjärtstopp utanför sjukhus. De flesta som drabbas är barn i 1-års åldern. Ett plötsligt hjärtstopp kan drabba vilket barn som helst, men de vanligaste orsakerna är drunkning eller kvävning, ofta vid lek eller om de sätter i halsen. Se till att du är förberedd på det oväntade, rädda liv. Lär dig hjärt-lungräddning.

– Jag heter Therese Granstam och arbetar som instruktör i hjärt-lungräddning. Hjärt-lungräddning är en enkel teknik för att hjälpa någon som drabbats av ett plötsligt oväntat hjärtstopp. Jag ska visa hur man gör hjärt-lungräddning på barn yngre än 1 år.

 1. Starta hjärt-lungräddning först.

Om barnet inte har tydliga livstecken ska du alltid starta hjärt-lungräddning först och larma 112 efter 1 minut.

 1. Larma 112 efter 1 minut.

Är man fler på plats kan någon annan larma 112 medan du själv startar hjärt-lungräddning. Ta reda på hur allvarligt tillståndet är genom att kontrollera om barnet är vid medvetande.

– Hallå hör du mig, är du vaken?

Ingen reaktion?

Om barnet inte reagerar ska du kontrollera andningen.

 1. Kontrollera andningen!

Kontrollera andningen genom att öppna luftvägarna. Placera ena handen på barnets panna och böj huvudet lätt bakåt. Placera två fingrar under hakan och lyft försiktigt uppåt. Böj dig ner, håll din kind nära barnets mun och näsa och titta samtidigt ned på bröstkorgen.

 1. Se om bröstkorgen höjer sig
 2. Lyssna efter normala andningsljud
 3. Känn om luft strömmar ut

Om barnet andas normalt, lägg i stabilt sidoläge. Om barnet inte andas eller andas onormalt ska du starta hjärt-lungräddning!

Fortsätt att hålla luftvägarna öppna genom att lägga en hand på pannan och två fingrar på hakspetsen. Lägg din mun tätt över både näsa och mun på barnet.

Gör 5 långsamma inblåsningar med högst så mycket luft som ryms i din egen mun. Varje inblåsning ska ta cirka 1,5 sekund. Kontrollera att bröstkorgen höjer sig, då vet du att luft nått ned till lungorna. Om barnet visar livstecken fortsätter du med enbart mun mot mun andning.

Om barnet inte visar några livstecken, växla mellan 30 bröstkompressioner och två inblåsningar.

 • Placera pek- och långfinger mitt på bröstkorgen på nedre delen av bröstbenet.
 • Tryck ner en tredjedel av bröstkorgens djup, cirka 4 centimeter 30 gånger. Hastigheten ska vara snabbare än ett tryck i sekunden, 100-120 gånger per minut.
 • Gör två inblåsningar.

Utför serien med 30 kompressioner och två inblåsningar totalt tre gånger innan du larmar 112.

Fortsätt göra omväxlande 30 bröstkompressioner och blå inblåsningar tills ambulansen kommer eller till barnet visar livstecken.

Sammanfattning

 • Kontrollera medvetande och andning. Om barnet andas normalt, lägg i stabilt sidoläge.
 • Om barnet inte andas eller andas onormalt och om du inte kan se några livstecken ska du starta hjärt-lungräddning.
 • Gör fem långsamma inblåsningar med högst så mycket luft som ryms i din egen mun.
 • Om barnet inte visar några livstecken, växla mellan 30 bröstkompressioner och två inblåsningar.
 • Larma 112.
 • Fortsätt att växla mellan 30 kompressioner och två inblåsningar till ambulansen kommer.

Var inte rädd att starta hjärt-lungräddning. Det är bättre att försöka än att inte göra något alls.

Comments are closed

Copyright ©2017. All Rights Reserved.